Czad - ciche zagrożenie w każdym domu
2018-11-14

Powstawanie i szkodliwość tlenku węgla
Za powstawanie czadu w warunkach domowych odpowiada niepełne spalanie paliwa, przy niedostatecznym dopływie tlenu do urządzenia grzewczego. Najczęściej do tych problemów dochodzi w przypadku niewłaściwego korzystania z pieca (paleniska), nieodpowiedniej regulacji urządzenia grzewczego, a także przy nadmiernym zanieczyszczeniu podczas spalania. Narażeni są wszyscy mieszkańcy domów korzystających z ogrzewania za pomocą pieców gazowych, węglowych, kominków czy kotłów. Podstawą sprawnego działania urządzeń grzewczych jest ich odpowiednia eksploatacja i konserwacja. Również właściwa wentylacja pomieszczeń, częste otwieranie okien, czy instalacja nawiewników pozwoli zminimalizować ryzyko zatrucia czadem.
Wybór odpowiedniego czujnika czadu

Urządzenie wykrywające tlenek węgla nie jest dużym kosztem, waha się od 50zł do prawie 300zł. Różnica polega na budowie i dostępności różnych funkcji, jednak niezależnie od ceny, każde z nich będzie działać prawidłowo. Wykrycie szkodliwego stężenia generuje dźwięk na poziomie 80-90 dB, wyraźnie słyszalny nawet podczas snu. Dodatkowym alertem jest migocząca na czerwono dioda LED. Droższe detektory gazu charakteryzują się wyższa dokładnością pomiaru, już w początkowych fazach zagrożenia. Sensor elektrochemiczny bazuje na dwutlenku cyny, który wchodzi w reakcje z tlenkiem węgla. W ten sposób dokonuje analizy stężenia CO i przy stężeniu 15% uruchamia sygnalizator świetlny i dźwięku. Pomimo swojej ogromnej skuteczności, mogą pojawić się błędy w działaniu w przypadku czujników podłączonych do sieci elektrycznej (spadek napięcia). Co ciekawe, na rynku istnieje wiele urządzeń wielofunkcyjnych, łączących wykrywanie czadu z dymem lub gazem. W przypadku każdego z tych zagrożeń urządzenie sygnalizuje emisję za pomocą innego dźwięku. W przypadku czujników łączonych, nieznacznie wzrasta koszt urządzenia. Na co należy zwrócić szczególną uwagę
Bardzo ważny jest sposób zasilania urządzenia. Na rynku dostępne są trzy rodzaje czujników:- sieciowe, zasilane prądem elektrycznym,
- zasilane bateryjnie, najczęściej bateriami AA lub PP3 9 V
- sieciowo-bateryjne, mogące funkcjonować zarówno przy zasilaniu z sieci elektrycznej, jak i przy pomocy baterii
Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest wybór czujnika zasilanego bateryjnie, gdyż pozwala nam na umieszczenie urządzenia w najbardziej dogodnym dla nas miejscu, a także działa nadal poprawnie w momencie przerwy w zasilaniu elektrycznym. Należy również pamiętać, by wybrać urządzenie spełniające normę PN-EN 50291, dzięki czemu mamy pewność, że test czujnika został przeprowadzony w odpowiednich warunkach. Wewnętrzne czujniki zapewniają odpowiednią pracę w zakresie temperatur od 3 do 45 stopni Celsjusza i wilgotności w zakresie od 10 do 90%. Należy zatem wybrać inny czujnik do kuchni, inny do garażu, a także inny do łazienki. Urządzenia charakteryzują się czasem działania nawet do 5 lat, po upłynięciu których nie nadają się do dalszego użytku. Zaawansowane czujniki wyposażone są w funkcję testu, która „na zawołanie” sprawdza poziom gazu w danym pomieszczeniu.